Navn
Tobias van der Pals

Instrument
Cello

Om Tobias van der Pals

Den svensk-danske cellist Tobias van der Pals’ varme, udtryksfulde lyd er gentagne gange blevet rost af den internationale presse, som har anerkendt ham som en fremragende instrumentalist.

Ifølge det svenske magasin Skånska Dagbladet går Tobias van der Pals aldrig på »kompromis med den naturlige, smukke lyd af hans instrument. Hans teknik er ikke kun perfekt, men direkte elegant. Betagende svære passager lyder med samme lethed som de mest enkle tonekombinationer«.

Tobias van der Pals begyndte at studere cello i en alder af seks år og studerede hos Johannes Goritzki, Frans Helmerson og Morten Zeuthen ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium samt på Royal Academy of Music i London, hvor han blev tildelt højeste karakter og DipRam for solistisk ekspertise.

Van der Pals har optrådt som solist og kammermusiker i Skandinavien, Storbritannien, Rusland, Japan og på turnéer rundt omkring i Europa. Hans opførelse af den komplette cyklus af J. S. Bachs cellosuiter i 2019 blev af Sydsvenskan magasin beskrevet som »en prøvelse af intimitet«. Anmelderen fortsætter: »Tobias van der Pals opnår en enestående præstation«.

Tobias van der Pals er en hyppig gæst på flere internationale festivaler. Disse inkluderer ”Zeit für Neue Musik”, Bayreuth i Haus Wahnfried, ”Schwarzwald Musikfestival” og ”Jazz- og Klassiktage” Tübingen.

Han er kunstnerisk leder af Musikforeningen på Folke Bernadottes Allé og Lyngby-Taarbæk Musikforening i København.

Som medlem af Van Der Pals-kvartetten bruger han meget af sin tid til kammermusik. Tobias van der Pals har indspillet for bl.a. cpo, Gateway Music og Dacapo.

På sin seneste CD (Leopold van der Pals’ Celloconcertino, indspillet med Helsingborg Symfoniorkester og dirigeret af Fredrik Burstedt, cpo) spiller Tobias van der Pals en Matteo Goffriller-cello fra Venedig 1730, som tidligere ejedes af Johannes Goritzki.

Tobias van der Pals stammer fra en familie med en stor musikalsk historie. Hans opdagelse af musikken af Leopold van der Pals såvel som den historiske betydning af Julius Johannsen (professor i kontrapunkt og direktør for Musikkonservatoriet i Sankt Petersborg) og dirigenten Nikolai van der Pals, sætter udviklingen af europæisk og russisk musik fra midten af 1800- tallet til langt hen i det 20. århundrede i et nyt perspektiv.

Menu